Chutná lilková pomazánka

lilkova pomazanka

Lilek patří mezi vynikající, ale v mnoha domácnostech velmi málo využívanou zeleninu. To může být hlavně i pro nezkušenosti kuchařů, kteří ho připravují. Základem každé přípravy je totiž nutnost, nechat ho takzvaně „vypotit“. Tedy nakrájet na plátky, posolit, a následnou tekutinu vysušit. Tím se dokonale zbavíme jeho hořkosti, a můžeme přistoupit k dalšímu kroku, a to k přípravě pomazánky.

Zprudka opečeme a zbavíme slupky

Následně dáme lilek na pánev, kdy použijeme velmi málo, nebo téměř žádný olej. Lilek stačí opéci rychle a zprudka, a následně ho už necháme vychladit. Jakmile má pokojovou teplotu, odstraníme slupku a nakrájíme ho na velmi drobné kostičky. Stejně tak ho můžeme i nasekat, popřípadě vytvořit kašovitou hmotu. Vše následně opepříme, lehce osolíme a přidáme majonézu – ideálně domácí. Tím je pomazánka hotova, a můžeme ji nechat vychladit.

Na co se nejlépe hodí?

Jelikož se jedná o pomazánku, je dokonalou možností její využití například na chlebíčky, popřípadě také jednohubky. Stejně tak ale najde místo třeba v bagetách, nebo ve spojení s jiným pečivem. V tomto směru jistě přijde vhod naše fantazie, díky které najdeme mnohé možnosti využití. A to nejenom s ohledem na to, k jakému pečivu lze vlastně danou pomazánku využít. V některých případech lze připravit i tekutější variantu, která poslouží třeba jako dresink, nebo i dip.

Recept lze i různými způsoby vylepšit

Zmíněný recept rozhodně není jedinou alternativou. V některých případech lze danou majonézu nahradit třeba jogurtem, do pomazánky přidat nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, nebo třeba papriku. Stejně tak je možné přiostřit třeba chilli papričkou, nebo feferonkou. V tomto směru tak může mít chutná lilková pomazánka skutečně celou řadu různých podob, kdy základ bude tvořit stále ona zelenina, s typickým tvarem a s černou barvou slupky. Dnes ji najdeme ve většině obchodů, a rozhodně se jí nemusíme bát. Právě naopak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *