Není žádnou novinkou, že je to právě zelenina, která má velmi nízký počet kalorií, a díky tomu je také vhodná při dietách. A to nejenom těch, které počítají s pravidelným jídelníčkem, ale také u těch, které jsou přímo postavené na tomto druhu potravin. A co nám může právě zeleninová dieta přinést? Je to úbytek váhy, kterého můžeme dosáhnout poměrně rychle. Daná dieta je totiž krátkodobým redukčním programem, díky kterému není problém přijít i o několik kilogramů za týden. Důležité je pouze vědět, jakou zeleninu bychom měli jíst, a jakou bychom měli z našeho jídelníčku raději vyloučit.

Na čem zeleninová dieta staví?

Než si konkrétně řekneme, jakou zeleninu je vhodné konzumovat a proč, je třeba nastínit, jaké základy tento dietní program má. Ten totiž doporučuje přijímat skutečně minimální množství kalorií, k čemuž je právě zelenina dokonalou cestou. Dále je třeba z jídelníčku eliminovat také tuky, popřípadě i cukry. Právě ty mohou být v hubnoucím procesu velkým nepřítelem. Kromě toho, že je obsahují sladké pokrmy nebo pečivo, je mohou obsahovat i některé druhy zeleniny, a to ve formě škrobu.

Jaká zelenina je ne nejlepší a nejméně kalorická?

Chcete-li s touto dietou také začít, potom je vhodné zaměřit se na několik základních druhů, se kterými chybu rozhodně neuděláte. Je to například mrkev, okurky, ale také ředkvičky, popřípadě celer nebo zelí. Tuto zeleninu poté doplňuje květák, ale i rajčata, popřípadě houby. Dobrou volbou jsou ale také všechny druhy listových salátů. S těmito možnostmi se tedy nemáte čeho obávat a zaručeně shodíte.

Jaké zelenině se raději vyhnout?

Jsou ale i varianty, které už nejsou z hlediska kalorické hodnoty, ale i zmíněného škrobu a cukrů tolik vhodné. Pokud bychom si představili i je, potom je to třeba kukuřice a hrášek. Velmi známými zástupci jsou poté i brambory, a to jak běžné, tak samozřejmě také brambory sladké. Ve všech těchto druzích je škrobu poměrně velké množství. Čas od času je možné je jíst, jelikož tělu a svalům dodají sacharidy, ale velmi častá konzumace bude v hubnoucím procesu znamenat velký neúspěch.

Ideální je pět porcí denně

Co jíst tedy již víme, a nyní je třeba zaměřit se na to, jak zeleninu jíst. Jelikož v současné době existují recepty na desítky salátů, desítky tepelných úprav a variací, není problém připravit si chutné jídlo kdykoliv. Základem by mělo být celkem 5 jídel denně, a to logicky zeleninových. To je dáno z toho důvodu, že zelenina nám navodí pocit sytosti, a zároveň každé snědené jídlo nastartuje náš metabolismus. To poté povede k rychlejšímu spalování, a to bez obav z toho, že bychom museli drasticky hubnout.

Existují i mírnější druhy zeleninové diety

Nyní jsme hovořili zatím pouze o té krátkodobé možnosti, kdy je zelenina skutečně základem stravy. Jsou ale i dlouhodobější variace, kde sice také tvoří to hlavní, ale je doplňována jídly s dostatkem bílkovin. To znamená, že je dovoleno například maso, ale i nízkotučné mléčné výrobky. Stejně tak je dovoleno menší množství celozrnných těstovin a rýže, čímž tělo dostane potřebnou dávku sacharidů a vlákniny. Jinak se ale postup v konzumaci jídla neliší. Nutno také dodat, že v obou případech je třeba i dostatek pitného režimu – v podobě neslazené vody.

Pohyb může pomoci

Pokud je i něco, co dokáže v hubnutí přinést rychlejší výsledky, potom je to logicky pohyb. Může se jednat o běh, jízdu na kole, nebo třeba plavání. Pravidelná aktivita nejméně 5x týdně přinese taktéž pozorovatelný úbytek, a to proto, že tělo opět zrychlí metabolismus a potřebnou energii začne brát z uložených tuků.