Chcete od základu změnit svůj jídelníček? Vyzkoušejte masožravou stravu. Toto jsou její její benefity, ale i případné negativní dopady.
Co je masožravá strava?
Masožravá strava neboli carnivore diet je poměrně restriktivní a je tvořena převážně živočišnými produkty. Lidé, kteří ji dodržují, konzumují pouze maso, živočišné výrobky, ryby, vejce a mléčné výrobky. Naopak zcela vylučuje konzumaci ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů a semen.
Odkud se vzala carnivore diet?
Masožravá dieta vznikla v reakci na jídelníček našich předků. Ti totiž konzumovali převážně maso, ryby a minimum sacharidů. Někteří lidé se domnívají, že právě kvůli vysokému příjmu sacharidů se v naší společnosti objevují chronické záněty. Carnivore diet proto toleruje nulový příjem sacharidů.
Výhody masožravé stravy
Jaké výhody vám může dodržování masožravé stravy přinést? Její zastánci na ni nedají dopustit a pochvalují si následující výhody.
Vysněná váha
Jestli máte obavy z toho, že díky masožravé stravě přiberete na váze, potěší vás, že je naopak velká šance, že zhubnete a udržíte si svou vysněnou váhu. Platí totiž, že díky nulovému příjmu sacharidů nebudete přibývat na váze a vysoký příjem bílkovin vás spolehlivě zasytí a dokonce tím snížíte i svou chuť k jídlu. Hlady tedy rozhodně trpět nebudete.
Menší výkyvy hladiny cukru v krvi
Mění se vám v průběhu dne nálady jako na houpačce? Pocity hladu se střídají s pocity nasycení, chutě na sladké a uvědomujete si, jak vám neustále kolísá cukr v krvi? Jelikož zastánci carnivore diety nepřijímají žádné sacharidy, nedochází u nich k výkyvům cukru v krvi a pociťují díky tomu menší návaly únavy náhodně během dne a také se lépe soustředí.
Snadné vaření
Velká výhoda masožravé stravy spočívá také v tom, že si zjednodušíte vaření. Ubydou vám totiž starosti s kombinováním surovin a vymýšlením receptů. Jediné, nad čím budete muset přemýšlet, je, jaké maso si dáte. Tím se zjednoduší i vaše nákupy.
Nevýhody carnivore diety
Abychom ale o masožravé stravě nemluvili pouze jako o té nejlepší dietě na světě, musíme zmínit některé její možné negativní stránky.
Nedostatek živin
Ve chvíli, kdy ze svého jídelníčku odstraníte ovoce, zeleninu a veškeré sacharidy, přijdete také o zdroj některých živin. Čím déle budete konzumovat pouze maso a mléčné výrobky, tím větší je pravděpodobnost toho, že můžete trpět nedostatkem vitaminu C, vlákniny a také antioxidantů.
Zhoršení zdravotního stavu
Pro některé jedince je masožravá strava zcela nevhodná. To se vztahuje na pacienty trpící problémy s ledvinami a nebo dnou. Nadměrný přísun bílkovin totiž může jejich zdravotní stav zhoršit.
Zvýšení cholesterolu
Strava bohatá na maso a živočišné produkty může mít negativní dopad na hladinu cholesterolu. To ale záleží spíše na tom, jaký druh masa budete konzumovat. Pokud byste si každý den dopřávali pouze klobásy a slaninu, je nárůst hladiny cholesterolu velice pravděpodobný.
Proč vyzkoušet masožravou stravu?
Jestli milujete maso a netrpíte komplikacemi spojenými s ledvinami, masožravá strava nebo nějaká její varianta vám bude pravděpodobně vyhovovat. Po nějakém čase na sobě pocítíte více energie, menší pocity hladu a také psychickou pohodu. Náročnější ale budou návštěvy restaurací a možná se setkáte také s nepochopením okolí.
Stejně jako každá jiná dieta, také masožravá strava má své plusy a mínusy. Někteří na ní nedají dopustit a pochvalují si život bez sacharidů. Ale někomu samozřejmě nemusí vůbec vyhovovat a dokonce u nich může dojít k nedostatku některých živin.
Zdroj textu: www.healthline.com, www.webmd.com
Zdroj foto: www.freepik.com