Mediko.cz

Bílkoviny v potravinách – část 1

Bez jídla se nikdo z nás neobejde. To proto, že jejích součástí jsou živiny, které potřebuje každé lidské tělo. A co konkrétně? Mezi jedny z hlavních patří bílkoviny. Jaké potraviny jsou velmi důležitým zdrojem, bez kterých se nelze obejít? Podívejte se.

Maso

Kdo nejí maso, může mít celkem velký problém. Pokud se podíváme na bílkoviny v potravinách, tak je to právě maso, které je nutné konzumovat pravidelně. Je jeho velmi dobrým zdrojem. Jasně dominují tyto druhy:

Ryby

U masa ještě zůstaneme. Tentokrát je to maso rybí, které je také celkem podstatným zdrojem. Když jde o čtveřici ryb, které bílkovin obsahují nejvíce, tak je třeba uvést, že se jedná o ryby sladkovodní, i mořské. Velmi dobrým zdrojem je tuňák a losos, stejně jako je to candát, nebo nejenom na Vánoce populární kapr. Navíc ryby zaujmou i řadou dalších prospěšných látek, jako jsou zdravé tuky.

Mléčné výrobky

I ty jsou velmi důležitou součástí lidské potravy. Když jde o bílkoviny v potravinách, tak jsou mléčné výrobky také velmi důležitým zdrojem, na kterýž rozhodně nelze zapomínat. A když se podíváme na to, jaké možnosti jsou nejlepší, zcela určitě se jedná o tvaroh, nebo bílý jogurt. Ideální volbou však je také Cottage sýr, stejně jako se jedná i o mléko. U mléčných výrobků však pozor na obsah tuku, z hlediska celkového zdraví doporučujeme takové, kde bude tuku spíše méně.

Vejce

Ty jsou také jedním z ideálních zdrojů bílkovin. Konzumovat sice lze celé vejce, ale pokud jde o obsah proteinů, tak jasně dominuje hlavně bílek. Ten je tím nejlepším zdrojem bílkovin, který vejce má. Jeho pravidelné konzumace zajistí dostatečný příjem.

Tímto jsme zmapovali hlavní zdroje z oblasti živočišných potravin. Nejde ale o jediné bílkoviny v potravinách. Další tipy na vhodné potraviny získáte v druhé části našeho článku, které se tomuto tématu věnuje.