Mediko.cz

Dieta pro batolata

Různé diety nedrží jenom dospělí, ale různé úpravy jídelníčků se dnes mohou týkat i těch nejmenších, tedy logicky batolat. V tomto směru je samozřejmě třeba dbát na to, že dětský organismus ještě nefunguje tak, jako ten dospělý. Především potom ve věku prvního až třetího roku, kdy je právě dieta pro batolata doporučována. Samozřejmě v souvislosti s ní je třeba říci, že se nejedná o dietu určenou k redukci váhy, ale jedná se o dietu, která má za cíl dodávat dítěti všechny potřebné živiny a pestrou stravu, a to v co nejútlejším věku navyknout jeho organismus na zdravý životní styl.

Důležitá je hlavně pestrost, ale i jednoduchost

Pokud bychom se zaměřili na konkrétní jídla, potom můžeme vycházet z takzvané potravinové potraviny. Ta samozřejmě doporučuje především ovoce a zeleninu, ale nechybí v ní ani celozrnné výrobky, kvalitní mléčné výrobky, nebo také různé druhy masa. Samozřejmě v tomto směru je třeba brát ohled také na konkrétní věk našeho dítěte, jelikož ne vše je od toho nejútlejšího věku vhodné.

Na co bychom se ale měli ale zaměřit především, to jsou hlavně bílkoviny. Ty do dětského organismu dostaneme právě díky mléčným výrobkům, ale samozřejmě také díky běžnému mléku. Obecně je v této dietě doporučováno, aby dítě vypilo alespoň půl litru mléka denně.

Dejte pozor na správnou přípravu

Ačkoliv se skladba jídelníčku v některých případech nemusí nijak lišit od jídelníčku pro dospělého člověka, přesto je třeba dbát důraz na správnou přípravu. Hlavně potom s ohledem na používání různého koření. To bychom neměli používat vůbec, a pokud už ano, tak v nepálivých variantách a v minimálním množství. Stejně tak se nedoporučuje ani větší množství soli, nebo různých aromatických látek. Ani to není pro batole nic vhodného, a už jenom z toho důvodu, že takovou stravu může často odmítat.

Pozor na škodlivé tuky

Pokud je něco, čím by měla dieta pro batolata být, tak hlavně zdravým denním režimem. Je tedy jasné, že bychom měli klást důraz také na správnou technologickou přípravu konkrétních jídel. Zapomenout bychom tedy měli na smažení, na používání nekvalitních olejů a raději bychom měli zvolit vaření, dušení, popřípadě je možnost také pečení. A pokud už tuk budeme potřebovat, je nejlepší vsadit buď na kvalitní rostlinný, ideálně olivový olej, nebo na špičkové máslo.