Mediko.cz

Grilovaný marinovaný tuňák

Tuňák je dnes pro mnoho lidí považován za delikatesu, kterou si nemohou dovolit. Opak je ale pravdou, jelikož tato velmi chutná a jemná ryba se dá koupit i za cenu, která se blíží kvalitnějšímu hovězímu masu. V tomto případě si tedy může tuto zdravou pochoutku dopřát každý, kdo je milovníkem ryb.

Základem je jednoduchá marináda

Pokud jste zvyklí u grilovaných mas marinovat ve vysoké vrstvě oleje, u tuňáka na to zapomeňte. Nejenom, že se jedná o tučnější rybu, ale zároveň by olej dokonale přebil chuť masa. Pokud má být grilovaný marinovaný tuňák skutečně delikatesa, plně vám postačí pár kapek olivového oleje, sůl, pepř a trocha citronové šťávy. Stejně tak je možné přidat i několik kapek sojové omáčky. Do dané marinády se poté steaky z tuňáka vloží, a nechají se marinovat minimálně 2, maximálně ale 4 hodiny. To této rybě plně stačí.

Gril musí být dokonale rozpálený

Ať už budete grilovat na plynovém grilu, nebo na grilu na dřevěném uhlí, pamatujte, že musí být dokonale rozpálený. Stejná poučka platí i v případě, že využijete pánev. Před tím, než s grilováním začneme, je třeba rybu nechat alespoň 30 minut při pokojové teplotě, aby se minimalizoval teplotní šok. Poté už se můžeme pustit do samotné přípravy, na jejímž konci bude právě dokonalý grilovaný marinovaný tuňák.

Tuňáka opékáme pouze velmi krátce

Pokud při grilování, či jiné přípravě tuňáka něco platí, potom je to stupeň propečení. Z každé strany je totiž ideální připravovat maximálně 1 – 2 minuty. Samotný střed by totiž měl zůstat zcela syrový. Jedině tak se z ryby nevytratí ona šťavnatost a chutnost, a také dokonalý vzhled. Dlouhou přípravou vznikne z vábného steaku pouze nevzhledná šedá kostka. Rozhodně nemusíte mít obavu z konzumace této syrové části, jelikož jak dokazují Japonci a jejich sushi, jíst syrového tuňáka není nic zdraví nebezpečného.