Ingredience:
- Čerstvé jahody
- Mléko
- Hladká mouka
- Kypřící prášek
- Vejce
- Cukr
- Tvaroh
- Zakysaná smetana
Jahody jsou velmi chutným sezonním ovocem. Kromě toho, že je můžeme konzumovat v mnoha variacích, mohou být skvělou přísadou i tohoto koláče. Postup přípravy je navíc maximálně jednoduchý, a zvládne ho upéct každý.
Základem je příprava těsta
Prvním krokem, bez kterého se neobejdeme, je logicky těsto. K jeho přípravě potřebujeme mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce a samozřejmě také mléko. Vše důkladně promícháme, a to na vláčnou, pevnější, ale zároveň nelepící se hmotu. Dané těsto poté vložíme do mísy a necháme v klidu odpočinout, ideálně na teplém místě.
Mezi tím připravíme náplň
Zatímco těsto odpočívá, můžeme se pustit do přípravy náplně. Tu zhotovíme z tvarohu a zakysané smetany, a samozřejmě také jahod. Ty je ideální nakrájet na menší kousíčky a s tvarohem a smetanou smíchat. Možnou variací je též přidání vanilkového cukru. Jakmile je náplň, tedy základní část koláče hotová, necháme ji také pár minut odležet, a mezitím si vezmeme opět těsto.
Formu vymažeme máslem a rozetřeme těsto
Poté už nezbývá nic jiného, než těsto důkladně rozetřít například do dortové formy, nebo do formy na koláč. Co je velmi důležité, to je takový postup, aby těsto bylo několik milimetrů od samotných okrajů, a na svém povrchu bylo dokonale rovné. Následně na něho můžeme rozetřít onu připravenou jahodovou náplň, a na její horní část ještě nasypeme na plátky nakrájené jahody.
Pečeme zhruba 45 minut
Vše vložíme do trouby, kterou jsme rozehřáli na 180 stupňů Celsia. Takto se koláč peče zhruba 45 minut, přičemž posledních 10 bychom ho měli kontrolovat, aby nedošlo k připálení. Jakmile je hotový, můžeme ho vyjmout, nechat vychladnout, vyjmout z formy a již můžeme podávat. Ideálně posypaný moučkovým cukrem.