Chcete se stát pescetariánem? Přinášíme vám praktický přehled všeho, na co byste se v takovém případě měli zaměřit.
Kdo jsou pescetariáni?
Začněme tím, že si připomeneme definici pescetariánství. Lidé, kteří se stravují podle pravidel této diety, konzumují ryby a mořské plody, ale nikoliv maso. Samotný název diety je odvozen od italského a španělského pojmenování pro rybu. Pescetariáni jsou vlastně vegetariáni, kteří jedí také ryby a plody moře.
Pozor na rtuť
Právě kvůli tomu, že velkou roli v jídelníčku pescetariánů hrají ryby, je dobré si hlídat příjem rtuti. Otrava rtutí by rozhodně neměla být brána na lehkou váhu, protože právě z ryb se do lidského těla může dostat poměrně velké množství rtuti. Jakmile byste snědli větší množství rtuti, může se to projevit nervozitou, podrážděností a fyzickým třesem. Pokud není pacient s otravou rtutí léčen, mohou se přidat další nepříjemné příznaky, například svalová slabost, problémy s dýcháním a dokonce i problémy se srdcem. Mezi ryby, které v sobě obsahují nejvíce rtuti, řadíme:
- žraloky
- makrely
- štiky
- úhoře
- mečouny
Pestrý výběr a dostatek bílkovin
Pescetariáni mají oproti vegetariánům jednu ohromnou výhodu – je pro ně mnohem snazší získat každý den dostatek bílkovin ze stravy a jejich jídelníček je pestřejší. Nicméně kromě ryb a mořských plodů by se měli zaměřit i na další varianty potravin, jež se v jejich jídelníčku mohou objevit. K dispozici jsou rostlinné náhrady masných výrobků a ryb a samozřejmě i mléčné výrobky a luštěniny.
Vybírejte si kvalitní ryby a mořské plody
Ruku v ruce s konzumací ryb a mořských plodů by měla jít také starost o udržitelnost. Při koupi určitých druhů ryb není od věci hlídat si, z jakých oblastí pocházejí. Známkou kvalitních ryb a mořských plodů je certifikace Marine Stewardship Council, jež poznáte podle modrého loga s rybou. O kvalitě a čerstvosti balených ryb vypovídá také označení BIO.
Nižší riziko deprese a přírůstku na váze
Líbilo by se vám, kdyby vaše strava měla vliv na to, zda se u vás v budoucnu projeví deprese, demence a úzkosti? Mnoho výzkumů potvrzuje, že u pescetariánů existují nižší riziko výskytu těchto stavů, protože mají dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Zároveň u nich hrozí nižší riziko vzniku úzkostí a přírůstku na váze. Díky vyvážené stravě a dostatečnému přísunu ryb a rostlinných produktů je totiž u pescetariánů nižší pravděpodobnost toho, že se u nich vyskytnou pocity hladu.
Kombinujte čerstvé, sezónní a mražené
Bojíte se toho, že si pescetariánství nemůžete dovolit, protože pravidelné nákupy čerstvého ovoce, zeleniny a ryb jsou drahé? To je častá mýlka. Zdravý životní styl nemusí být nákladný, když si kupujete sezónní suroviny, jež kombinujete s mraženými. Ryby si můžete kupovat také v konzervovaném stavu a pokud máte ve svém okolí nějaké rybáře, čas od času můžete čerstvé ryby dostávat také od nich. V některých oblastech České republiky je přístup ke sladkovodním rybám mnohem snazší – na Třeboňsku jsou například ryby hlavní složkou jídelníčku. Čerstvé ryby ale snadno seženete také v obchodech s potravinami.
Ačkoliv pescetariánům hrozí otrava rtutí, obecně je tato dieta považována za zdraví prospěšnou. Lidé, kteří dodržují pescetariánskou dietu, jsou méně náchylní k výskytu cukrovky, vysokého krevního tlaku a také infarktu a mrtvice. Zároveň si snáze udržují svou tělesnou hmotnost a pokud kombinují čerstvé suroviny s těmi mraženými a konzervovanými, nestojí je jejich dieta majlant.
Zdroj textu: www.howstuffworks.com, www.verywellfit.com
Zdroj foto: www.freepik.com