Mediko.cz

Mrkvová polévka s dýní a zázvorem

Také milujete chuť dokonale připravené zeleniny? Potom ji nemusíte nutně konzumovat jako vařenou, grilovanou, pečenou nebo dušenou, ale můžete si z ní připravit i velmi chutnou polévku. V tomto případě je tím receptem, který vám přinášíme, velmi chutná mrkvová polévka s dýní a zázvorem. Základem tedy bude mrkev, dýně a zázvor, ale dále budeme potřebovat také brambory, které použijeme na případné zahuštění polévky. Bez čeho se ale ještě neobejdeme, to je smetana, kterou použijeme na zjemnění chuti.

Zeleninu povaříme a následně rozmixujeme

Prvním krokem je připravit si zeleninový vývar, a to ideálně z mrkve, dýně a také cibule. Samozřejmě nezapomeneme přidat také očištěný a na menší kousky nakrájený zázvor. To proto, že je tvrdší a tak potřebujeme, aby nám dobře změkl. Následně cibuli vyjmeme a ostatní zeleninu důkladně promixujeme, díky čemuž vytvoříme velmi jemnou konzistenci. V tomto ohledu záleží hlavně na množství vody. Pokud je polévka velmi řídká, nastrouhejte do ní jednu až dvě brambory, díky čemuž se zjemní. Samozřejmě nezapomeňte polévku ještě zhruba dalších 15 minut vařit a následně i odstavte ze sporáku.

Zjemněte smetanou

Poté už stačí jediné, a to dochutit ji. K tomu nám plně stačí pepř a sůl, popřípadě také muškátový oříšek. Dále už stačí jenom několik polévkových lžic kvalitní smetany, kterou polévku velmi příjemně zjemníme. Ideálním krokem je poté polévku ještě jednou lehce promixovat, díky čemuž bude mnohem nadýchanější, než předním. Následně už nám nic nebrání v tom, abychom ji podávali. Ideální je ji také dozdobit, a to opraženými dýňovými semeny. Ty navíc polévku skvěle doplní.