Mediko.cz

Mrkvová pomazánka

Mrkev patří mezi velmi chutnou zeleninu, kterou je ideální konzumovat jenom tak samotnou, nastrouhanou s čerstvým jablkem, ale také ve formě chutné pomazánky. A právě mrkvová pomazánka je znění tohoto receptu, který je jednoduchý, pro mnohé možná neobvyklý, ale rozhodně je velmi chutný a svěží. Základní surovinou je samozřejmě čerstvá mrkev, kterou doplníme menší cibulí, solí, pepřem a také zakysanou smetanou, kterou jednotlivé ingredience snadno spojíme. Pojďme se tedy vrhnout na konkrétní postup.

Mrkev i cibuli nakrájíme, ideálně nadrobno

Prvním krokem je tedy důkladné očištění mrkve a také oloupání cibule. Obě suroviny nastrouháme, a to ideálně na jemném struhadle. Následně je vložíme do mísy a lehce posolíme. Tento krok je nutný k tomu, aby zelenina pustila svou přebytečnou vodu, kterou následně vylijeme. Jakmile se tak stane, můžeme přidat zakysanou smetanu. Pokud bychom ji totiž přidávali do zeleniny s velkým množstvím vody, pustila by ji později a pomazánka by výrazně zřídla. I na to však existuje případné řešení, a to nastavení hustým bílým jogurtem.

Před podáváním je třeba dochutit

Jakmile máme zakysanou smetanu přidanou a zamíchanou, můžeme se pustit do finálního dochucování. Sůl jsme již použili, a tak přidáme pouze špetku cukru a pepř. Také je vhodné přidat trochu čerstvě vymačkaná citronové šťávy. Následně vše ještě několikrát promícháme, necháme vychladit a můžete podávat. Ideálně, pokud si mrkvovou pomazánku namažeme na celozrnnou bagetu, nebo chléb.