Mediko.cz

Ořechový chléb

[dropcap]P[/dropcap]řipravit si doma čerstvý a chutný chléb nemusí být zase až tak složité, jak se může v některých případech zdát. Základem je samozřejmě kvásek, těsto a dále už můžeme chlév bez problémů péci. Skvělou variantou, jak jeho chuť ještě vylepšit, je určitě ořechový chléb. Postup jeho přípravy je samozřejmě velmi podobný, a tak ho zvládneme vyrobit i my sami.

Základem je kvalitní těsto

Bez čeho se domácí chléb neobejde, to je rozhodně kvásek. Jeho příprava je poměrně složitá, a tak se nám vyplatí ho raději koupit. Následně ho přidáme do těsta, které vypracujeme z žitné a pšeničné mouky, kmínu a samozřejmě také vody. Ta by měla být v první řadě vlahá. Dále už do těsta vmícháme nasekané ořechy, a to ideálně ty vlašské, které se s chlebem budou perfektně doplňovat.

Jakmile je těsto hotové, je potřeba nechat ho odležet a takzvaně nakynout. Proto ho přikryjeme utěrkou a vložíme na teplé místo, kde ho necháme alespoň 30 minut, dokud minimálně nezdvojnásobí své množství.

Vypracujeme jednotlivé bochníky a dáme péct

Následně už je postup velmi jednoduchý, jelikož z daného těsta vypracujeme bochníky, které umístíme na plech pokrytý pečícím papírem. Zde je důležité říci, že by měly být bochníky od sebe ve větší vzdálenosti. Následně je jenom posypeme kmínem a následně můžeme vložit do trouby. Ta by měla být rozehřátá na 180 až 200 stupňů Celsia. Takto chléb pečeme zhruba jednu hodinu.

Samozřejmě před koncem pečení pravidelně kontrolujeme jeho vzhled, abychom ho nepřipálili. Jakmile je hotov, můžeme ho vyjmout a až vystydne, krájíme a servírujeme. Pokud ho necháváme chladnout, je ideální umístit ho na mřížku. Pokud leží na pevném podkladě, může v jeho spodní části kondenzovat voda a chléb tak logicky navlhne a ztratí zde svou křupavost.