Mediko.cz

Sýrové fondue

Sýry lidé milují. A to nejenom pro jejich chuť, ale také pro obsah bílkovin, nebo také vápníku. Samozřejmě sýry nemusíme konzumovat pouze samotné či s pečivem, ale dokonalou variantou přípravy je sýrové fondue, které je skvělé i jako společenská událost. Dané jídlo se poté hodí hlavně na zimní období, a to pro svou občas vyšší těžkost a stravitelnost.

Připravte si několik druhů sýrů

Pokud chceme připravit skutečně kvalitní sýrové fondue, je třeba tomu přizpůsobit i výběr sýrů. Základem by tak měl být ementál, gouda, a samozřejmě také gruyére. Možné jsou samozřejmě i různé jiné variace, ale právě tyto sýry nechybí v základním a původním receptu. Jakmile sýry máme, následně už nezbývá, než si připravit omáčku.

Základem je kvalitní bílé víno

Základem vhodné omáčky by mělo být rozhodně bílé víno, které nalijeme do hrnce a necháme důkladně svařit, aby se zachovala pouze jeho chuť a nikoliv alkohol. Následně vezmeme najemno nakrájené kousky sýrů ementál a gruyére, a v dané vinné směsi je necháváme velmi pomalu rozpouštět. Nezapomínáme na průběžné míchání. V případě příliš husté konzistence ředíme vínem. Jakmile je požadovaná konzistence hotová, dochutíme česnekem, bílým pepřem a muškátovým oříškem a přelijeme do nádoby na fondue.

Jak podávat?

Pokud jste v této oblasti nováčkem, je pro vás ideální sada na fondue, díky které bude servírování hračkou. Ta se skládá z centrální nádoby na omáčku, a dále několika mističek s jednotlivými sýry. Následně už si hosté vždy na specielní vidličku napíchnou sýr, vloží do omáčky a následně konzumují.