Mediko.cz

Vliv rostlinných a živočišných tuků na naše zdraví

Tuky nemusí být nutně jenom špatné. Nezapomínejme na to, že existují i tuky dobré. Také je třeba říci, že existují jak rostlinné, tak živočišné. Pokud jde o první kategorii, jde o různé druhy olejů. Mezi známé patří třeba olej olivový, konopný, lněný a řada dalších. Když jde o tuky živočišné, patří sem třeba:

A jak je to s vlivem na lidské zdraví? Může být negativní, stejně jako pozitivní. Společně se proto detailně podíváme na obě dvě kategorie.

Rostlinné tuky

Nejprve začněme těmi, které nejsou zdravé. Jde hlavně o tuky jednodušší, které jsou spojeny i s rafinací a jinými postupy výroby. Pokud jde o jasnou ukázku z kategorie nezdravých tuků, tak se jedná třeba o olej kokosový, nebo známý palmový. Negativem je hlavně to, že zvyšují cholesterol, stejně jako mohou způsobovat problémy s cévami.

Pokud jde naopak o kategorii těch zdravých, tak sem jasně patří třeba olej řepkový nebo olivový, ale i tuky obsažené v soje, semínkách, nebo třeba také v různých druzích ořechů. Obvykle dané tuky obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny. Proto je doporučováno konzumovat je víceméně pravidelně.

Živočišné tuky

Zde také začněme těmi, které příliš zdravé nejsou a mohou způsobovat mnoho nemocí. Sem se řadí hlavně nenasycené mastné kyseliny. Když máme být konkrétní, tak se jedná třeba tuky, jako je máslo, ale i sádlo, či tuky obsažené v řadě mléčných výrobků. Zkrátka jde o vše, co je tučné a co lze označit za produkt živočišný. Tedy za to, co musí vegani eliminovat ze své stravy.

Jsou ale i živočišné tuky, které můžeme označit jako zdravé. O jaké se jedná? Určitě sem patří rybí tuk. Jak ve formě samostatného produktu, tak i rybí tuk, který je součástí samotných tučných ryb. Z hlediska zdravých živočišných tuků je toto v podstatě jeden jediný, který lze označit za ten, který je opravdu zdravý.