Řada diet má různě nastavený denní režim. V některých případech se jedná o takový, kdy je třeba sníst i deset jídel denně, v jiných jsou pouze tři výrazná hlavní jídla. Poměrně revoluční je ale právě voňavá dieta, která kromě samotné konzumace jídla přichází i s využitím zcela jiných smyslů. A to konkrétně čichu. I ten je totiž při konzumaci jídla poměrně důležitým smyslem, a tato dieta ho naplno využívá. Jejím základem jsou samozřejmě dietní a méně kalorické potraviny, ale před samotnou konzumací je nutné k jídlu výrazněji čichat.
Proč čichání?
Princip je samozřejmě velmi jednoduchý. Pokud si k jídlu delší dobu čicháme, dostáváme do mozku signály o daném jídle. Mozek poté dané údaje vyhodnotí a dokáže tělu navodit o něco větší pocit sytosti, a to aniž bychom něco snědli. Rázem poté začneme konzumovat, ale díky signálu z mozku sníme minimální porci. A to logicky vede i k nižšímu příjmu energie. Jak je tedy patrné, je voňavá dieta redukčním programem, který je založený na minimálním příjmu jídla a tedy na tom, aby tělo potřebnou energii čerpalo hlavně z uložených tukových zásob a tím docházelo k hubnutí.
Příprava jídla je velmi důležitá
Není to ale pouze vaření jako takové, ale také příprava jídel. Mnoho kuchařů vám zajisté potvrdí, že pokud delší dobu stojí u plotny, vaří a čichají připravované jídlo, tím menší chuť na něho ve výsledku mají. I proto je při této dietě vhodný právě tento proces vaření, díky kterému se jídla načicháme i v průběhu přípravy.
S přípravou logicky souvisí také to, aby bylo dané jídlo připravováno z výhradně čerstvých surovin. Především, chuť zeleniny, kvalitního masa a mnoha bylin dokáže na naše smysly maximálně způsobit. S tím souvisí také to, že aroma daného jídla se uvolní nejlépe, pokud je jídlo teplé, a proto by měly být základem diety hlavně jídla připravovaná vařením, ale například také pečením, nebo grilováním.
Vhodné je zaměřit se na jednu vůni
Čím je tato dieta také typická, to jsou rady v tom ohledu, kdy je vhodné zaměřit se výhradně na jednu vůni. A to buď vůni zeleniny, masa, polévky, nápoje, ale třeba také různého koření. Stejně tak je možné jít cestou i sladších jídel, pokud budou skutečně konzumovány střídmě. V tomto směru bychom měli dodržovat zásady zdravého stravování, a to podle výživové pyramidy. A to jak podle pyramidy běžné, tak podle pyramidy středomořské.
Neutrální jídla s nevýraznou vůní je třeba vynechat
Kromě nezdravých jídel je ale třeba vynechat ty, které nemají téměř žádnou vůni. Ideální příkladem může být třeba mléko a mléčné výrobky. Stejně tak je třeba vyhnout se polotovarům, ze kterých není cítit jejich přírodní chuť, ale pouze chuť glutamátu a jiných zvýrazňovačů.
Cvičení je základ
Cílem této redukční diety je potom to, abychom během krátké doby shodili co nejvíce kilogramů. K tomu nám dopomůže také pravidelné cvičení. Vzhledem k režimu by mělo být nejintenzivnější v samotných počátcích diety, kdy má tělo ještě dostatek energie. Jelikož v budoucnu mu budou chybět sacharidy i bílkoviny, můžeme se cítit unavení, což znamená, že bude třeba ve fyzické aktivitě výrazným způsobem zvolnit, a to například z běhu na delší procházku. I ta však náš metabolismus dokáže nastartovat a zrychlit naše spalování.