Mediko.cz

Žampionová polévka

Připravit si jednoduchou, zdravou a chutnou polévku z čerstvých žampionů rozhodně není nic složitého. V tomto směru samozřejmě potřebujeme prvotřídní suroviny, a to jak v podobě žampionů samotných, tak i v podobě kvalitní smetany, která je používána na zjemnění. Kromě toho budeme ale potřebovat také silný houbový vývar, díky kterému dodáme polévce naprosto unikátní chuť. Pojďme se tedy pustit do práce.

Prvním krokem je příprava základu

Nejprve si najemno nakrájíme cibulku, kterou lehce zpěníme na másle. Následně přidáme na kousky nakrájené žampiony, které pokapeme citronovou šťávou. To zaručí, že si tak zachovají svou přirozenou barvu. Chvíli restujeme a následně lehce zaprášíme moukou, orestujeme a můžeme zalít houbovým vývarem. V tomto ohledu je možné použít také zeleninový vývar, nebo sáhnout po bujónu. Ten se ale rozhodně neslučuje s kvalitní stravou, kterou chceme konzumovat.

Vaříme, dokud žampiony nezměknou

Jakmile jsou žampiony měkké, je polévka téměř hotová. Nyní totiž potřebujeme ideálně tyčový mixér, díky kterému vše rozmixujeme na jemnou konzistenci. V tuto chvíli přichází ideální doba na přidání smetany, kterou do polévky zamícháme a ještě jednou lehce promixujeme. Poté už dochucujeme solí, pepřem a citronovou šťávou, dokud polévka nemá skutečně dokonalou chuť. Jakmile jsme spokojeni, můžeme podávat. Ideální je v případě zájmu orestovat také pár žampionů na samostatné pánvi, kterými můžeme poté danou polévku dozdobit.