Lepek je součástí celé řady potravin. Pokud má člověk celiakii, tedy zdravotní problém spojený s alergií na lepek, měl by ho ze své stravy eliminovat. U mnohých lidí se potom objevují názory, že je vhodné lepek eliminovat, i pokud žádné zdravotní komplikace nemáte. To by však bylo chybou. Proč?

Komplikované stravování

Pokud se rozhodnete nejíst lepek, můžete si být jisti, že to výrazně zkomplikuje vaše stravovací návyky. Budete muset nejenom komplikovaně vybírat, co jíst a nejíst, ale i co kupovat a nekupovat. Stejně tak bude často nutné měnit i postupy vaření. To proto, že lepek je v tuzemské kuchyni všudypřítomnou složkou. Kde konkrétně? Je to:

  • Pšenice
  • Žito
  • Ječmen

Díky lepku jsou potraviny kvalitnější

Když vyloučíte ze své stravy lepek, tak budete odkázáni na potraviny, které nebudou tak kvalitní. A to jak s ohledem na vzhled, tak s ohledem na chuť, nebo vlastnosti. Celkem dovře to pocítíte hlavně u pečiva. Právě lepek je totiž látkou, která zajišťuje, že pečivo je pružné, měkké a optimálně gumové. Tedy je i chuťově mnohem lepší.

Standardní příjem lepku neškodí

Pokud budete upozorňováni na to, že lepek vašemu tělu škodí, zpracujte si tuto informaci s ohledem na správné poznatky. Ano, škodit skutečně může, ale až v nadměrném množství. Pokud se budete klasicky a pestře stravovat, rozhodně lepku nepřijmete tolik, aby se to na vašem zdraví jakkoliv negativně podepsalo. Proto ani toto není důvod, proč lepek ze stravy bezdůvodně vylučovat.

Je lepek dobrý a lepek špatný

Je chybné házet vše do jednoho pytle. Je to podobné, jako s tuky. Některé jsou vyloženě špatné a jinými si neuškodíte. A stejné je to i s lepkem. Nedávejte mu šmahem nálepku špatné potraviny. Eliminujte ten špatný a zaměřte se jenom na ten dobrý. Jak ho poznat? Vše je v základních surovinách a z nich vyrobených produktech.