Ingredience:
- Chléb pita
 - Artyčoky – ideálně ty konzervované v nálevu
 - Parmezán
 - Mozzarela
 - Sýr Cottage
 - Cibule
 - Česnek
 - Čerstvé bylinky
 - Sůl a pepř
 
Základem tohoto receptu je velmi chutná artyčoková omáčka, neboli též artyčokový dip, do kterého si následně namáčíme chléb pita. Je to ideální volba například jako zdravá a chutná svačina, nebo lehká večeře.
Příprava omáčky je jednoduchá
Základem omáčky jsou samozřejmě artyčoky. Ty po vyjmutí z konzervy necháme okapat a následně překrájíme na menší kousky, které můžeme vhodit do mixéru a lehce je rozmixujeme, na hrubou kaši. Ve chvíli, kdy je požadovaná konzistence vytvořena, můžeme přidat další ingredience, a to na drobno nakrájenou cibuli, popřípadě také utřený česnek. Vše poté doplníme na kousky nakrájenou mozzarelou a sýrem Cottage. Následně důkladně promixujeme na krémovou omáčku.
Zahustíme parmezánem
V mnoha případech bude konzistence takové omáčky o něco tekutější, než potřebujeme. V tomto případě použijeme již zmíněný parmezán, který nám pomůže vše dobře zahustit a vytvořit tak potřebnou krémovou konzistenci. Na závěr už jenom vyklopíme do mísy a lžící jemně vmícháme nadrobno nasekaný bylinky. U nich totiž chceme, aby byly dobře vidět a lahodily tak oku. Vše poté dáme do lednice vychladit.
Chléb opečeme v troubě
Mezi tím, co se omáčka chladí, si můžeme připravit chléb pita. Ten koupíme ve formě placek, které podobně jako pizzu pokrájíme na menší trojúhelníky. Ty poklademe na plech a vložíme do trouby, rozehřáté na 200 stupňů Celsia. Následně čekáme, až bude chléb lehce opečený a získá zlatavou barvu. V tu chvíli ho vyndáme a spolu s omáčkou můžeme ihned podávat.
