Batátová kaše

Koupit na pultech běžných obchodů takzvané batáty rozhodně není tak složité, jako tomu mohlo být dříve. Právě naopak. Tato zelenina podobná kombinaci brambor a mrkve je v poslední době velmi oblíbenou alternativou k běžným bramborám, jelikož jejich příprava dovoluje naprosto stejné postupy vaření. Pojďme se tedy podívat na to, jak si připravit velmi chutnou batátovou kaši.

Důležité je alespoň půlhodinové vaření

Batáty stejně jako běžné brambory zbavíme slupky a nakrájíme na menší kusy, které vložíme do osolené vody. A ačkoliv se k bramborám často přidává kmín, zde ho raději vynechejte. Následně už stačí přivést k varu a na částečně přikrytém hrnci vařit alespoň 30 minut, dokud nebudou batáty skutečně měkké. Mírné převaření rozhodně nevadí, jelikož cílem bude kaše, kde to není na škodu.

Připravte máslo a smetanu

Základem pro přípravu batátové kaše je samozřejmě kvalitní máslo a ohřátá smetana. Jelikož chceme dodržet dietnější a zdravější verze, je vzhledem k množství tuku ideální vzít buď nízkotučnou smetanu, nebo nízkotučné mléko. S obojím bychom to však neměli nijak přehánět.

Batáty rozšťouchejte, přidejte máslo a později smetanu

Prvním krokem je důkladné rozšťouchání, a teprve poté přidání několika kostek másla, které necháme rozpustit, přičemž vše průběžně promícháváme. Pokud má být batátová kaše skutečně chutná, je nutné tento postup dodržet. Následně už přidáváme smetanu a kaši vyšleháváme do požadované konzistence. Čím více smetany, tím krémovější a lehčí (ale o to tučnější) varianta.

Chutí budete překvapeni

Jakmile poté batáty ochutnáte, rozhodně vás uchvátí zajímavý bramborovo-mrkvová chuť. Máte-li raději ještě o něco sladší variantu, lze k batátům přidat i několik samotných mrkví, které následně spolu s batáty uvaříme a následně propojíme ve výslednou kaši. Recept je dokonalý třeba k pečeným, nebo i pikantním masům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *