Dieta GER

Pokud budeme využívat zkratku GER, je třeba říci, že se jedná o gastroezofageální reflux. Tedy abychom tento pojem přiblížili běžným lidem, jedná se o problém, který je velmi často nazýván jako pálení žáhy. V tomto směru dochází k tomu, že různé kyseliny ze žaludku stoupají výše do jícnu, kde ho samozřejmě mohou podráždit. V tomto směru je tak léčbou právě dieta GER, která díky své skladbě potravin zajistí to, že k podobným problémům nebude docházet. Není to ale nutně pouze o stravě, ale také o celkovém denním režimu, který může v tomto směru také výrazně pomoci. Pojďme se tedy podívat, jak na to.

Jaké potraviny bychom měli eliminovat?

Základem samotné diety by mělo být hlavně to, že dojde k odstranění nekvalitních potravin, které mohou dané problémy zhoršovat. Obecně se dají tyto potraviny zařadit do skupiny těch tučných, ale stejně tak těch obsahující různé kyseliny. Může se tedy jednat jak o tučná jídla, tak i o různé citrusové ovoce. Mimo to ale škodí pro někoho naprosto běžné nápoje, jako sycené limonády, ale i něco tak samozřejmého, jako je káva, čokoláda, mentol nebo máta. To vše následně vede nejenom k případné vyšší tvorbě kyselin, ale také k tomu, že dané potraviny mohou poškozovat svěrač nad žaludkem. Ten poté nezadrží kyseliny v žaludku ale pouští je výše.

Pozor na přílišné vytváření tlaku v žaludku

Co je ale také nesmírně důležité, to je dávat pozor na to, abychom v žaludku nevytvářeli přebytečný tlak. Přitom jeho vznik není nic složitého. Plně stačí větší porce jídla, žaludek se naplní a problém je na světě. I proto dieta GER doporučuje menší porce jídel během celého dne. S nimi souvisí také to, že bychom je měli v našich ústech co nejvíce rozmělnit, aby s nimi žaludek neměl takovou práci a jídlo mohlo ihned putovat do střev.

Stejně tak se ale doporučuje to, abyste více stáli, než seděli, nebo nebyli velkou dobu v předklonu. To vše jsou totiž situace, kdy na svůj žaludek také výrazněji tlačíte, a tak logicky může docházet k většímu putování do oblasti jícnu.

Prospívá především zdravá strava

Co dokáže přinášet problémy, jsme si již zmínili. Nyní je třeba zaměřit se skutečně na to, co je základem dané diety. Mělo by to být hlavně ovoce a zelenina, a to především takové druhy, které mají dostatek vitamínu C. Stejně tak je ale důležitá pestrost stravy. Kromě problémových potravin, které jsme již zmínili, je možné konzumovat téměř cokoliv. Všemu by ale měla odpovídat i příprava. Zapomenout je třeba na smažení, a raději zvolit kvalitnější postupy, od vaření, přes dušení, nebo též pečení.

Pozor na to, kdy jídlo jíte

Konkrétní problémy jsme si již zmínili, ale určitě je třeba dodat ještě další důležitou věc, kdy máme jídlo konzumovat. Že je vhodné rozložit stravu do celého dne, jsme již zmínili, ale spolu s tím souvisí i to, že bychom poslední jídlo měli jíst 3 hodiny před spánkem. A to proto, aby ho žaludek již dostatečně zpracoval a my bychom si tak mohli užít také nerušeného spánku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *