Gratinovaný lilek

gratinovany lilek

Ingredience:

  • Lilek
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Parmezán nebo sýr chedar
  • Česnek
  • Cibule

Lilek je velmi chutnou zeleninou, která slouží jako základ mnohých vegetariánských jídel, ale i jako dokonalá příloha. Důležitým bodem v přípravě této zeleniny je nutnost nechat ho takzvaně vypotit. Jinak žádné záludnosti, a to ani v tomto receptu, nemusíte čekat.

Důležité je zbavit lilek své hořkosti

Drobným problémem u této zeleniny může být to, že je poměrně hořká. Danou hořkost však vytáhneme velmi jednoduše. Lilek totiž stačí nakrájet zhruba na centimetrové plátky, které poklademe vedle sebe a z jedné strany osolíme. Sůl vytáhne hořkost ve formě drobných kapiček, které otřete papírovou utěrkou. Podobný postup stačí zopakovat i z druhé strany, a tím je vše hotovo. Daná hořkost bude stoprocentně pryč.

Lilek poklademe na plech potřený olejem

Následně už lilek pouze poklademe na plech, který jsme lehce potřeli olivovým olejem. Poté posypeme zvoleným sýrem, a to v tenčí vrstvě. Dále do plechu okolo lilku vložíme také na měsíčky nakrájenou cibuli a najemno nakrájený čerstvý česnek. Plech už jenom přikryjeme víkem nebo alobalem, a vložíme do trouby na 200 stupňů. Takto pečeme zhruba 20 – 30 minut.

Po upečení je třeba zapéct sýr

Poté sundáme víko či alobal a ještě dopékáme, ideálně pouze vrchní částí trouby, aby se ze sýru vytvořila příjemná krusta. Vhodným postupem je zvednout celý plech i s roštem výše, a zapnout v elektrické troubě horní gril, díky čemuž se sýr speče mnohem rychleji. Jakmile má zlatavou barvu, je ideální čas na podávání. A to ideálně samotně, nebo jako zajímavá zeleninová příloha, například k rybě nebo i kuřecímu masu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *