Pikantní cviklová polévka

cviklová polévka

Ingredience:

  • Čerstvá červená řepa
  • Cibule
  • Rajčatový protlak
  • Chilli paprička
  • Zeleninový vývar
  • Česnek
  • Sůl a pepř
  • Zakysaná smetana
  • Olej

Ačkoliv může být slovo cvikla pro někoho poměrně neznámým pojmem, nejedná se o nic jiného, než o červenou řepu. Ta je často součástí mnoha zeleninových obloh, ale polévka z ní je rozhodně také možností, jak si na ní skvěle pochutnat a zároveň udělat něco pro své zdraví.

Prvním krokem je základ polévky

První, co potřebujeme připravit, je samozřejmě základ samotné polévky. V tomto případě je velmi jednoduchý, jelikož budeme potřebovat nakrájenou cibuli, kterou zarestujeme na troše oleje. Jakmile nám zesklovatí, je dalším krokem přidání rajčatového protlaku, který zarestujeme také. Následně máme základ připravený, a tak ještě přidáme a krátce orestujeme chilli papričku a česnek, a vše zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.

Řepu důkladně očistíme a nakrájíme

Mezi tím, co čekáme, než se polévka začne vařit, si připravíme červenou řepu. Tu je nutné zbavit slupky a následně ji nakrájíme na menší kousky, které přisypeme do polévky. Dobrým typem při přípravě řepy je používat gumové rukavice, jelikož její barvivo z kůže velmi špatně pouští, zvláště potom po zaschnutí. Jeho stopy totiž zůstávají na pokožce i několik dní po důkladném mytí.

Polévku vaříme zhruba 30 minut

Jakmile se polévka vaří, bude trvat zhruba 30 minut, než bude řepa skutečně měkká. To závisí hlavně na velikosti kousků, které jsme krájeli. Rozhodně není problémem, pokud ji lehce převaříme, jelikož následně ji budeme mixovat na jemnější konzistenci. Před tím je třeba ještě samotný vývar dochutit solí a pepřem.

Polévku dohladka promixujeme

Posledním krokem je důkladné promixování celé polévky, a to dokud nebude příjemně hustá a krémová. Pokud by po mixování byla příliš vodnatá, necháme ji ještě lehce povařit, aby se z ní vypařila přebytečná voda. Následně už stačí polévku naservírovat na talíř, dozdobit několika lžícemi zakysané smetany, a můžeme podávat. Příjemnou variací je i možnost, kdy zakysanou smetanu smícháme s nasekanou petrželí, a teprve poté jí polévku dozdobíme a podáváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *