Tříbarevná dieta

Různých rozlišovacích diet existuje několik variant. Některé rozlišují člověka podle krevních skupin, jiné jídlo podle složení, a další dovolené pokrmy v rámci časů jednotlivého dne. Další poměrně novou variantou je ale i tříbarevná dieta, za kterou stojí Martin Katahn. Ta je jako mnoho dalších vytvořena pro snížení hmotnosti, a v tomto případě pro to trvalé. A právě ono tříbarevné rozdělení spočívá v tom, že je třeba jíst potraviny, které mají takto barevné fytonutrienty. Jaké to jsou, to si samozřejmě důkladněji přiblížíme.

Lze zvolit mezi dvěma dietními režimy

Samotný zakladatel diety poté počítá s tím, že si každý může zvolit hned ze dvou dietních režimů. Oba jsou samozřejmě v základě stejné, pouze mají jinou intenzitu, která spočívá v rychlejším nebo pomalejším úbytku hmotnosti. U rychlejšího, takzvaného expresního programu je samozřejmě úbytek nejrychlejší, ale pro dosažení skutečně dlouhodobé a optimální váhy je doporučován běžný režim. Ten je stejný, pouze je bohatší na množství jídel a tedy i množství kalorií, které naše tělo přijme.

Jak by měl denní režim vypadat?

Základem jídelníčku by měla být hlavně ovoce a zelenina, a zároveň také obiloviny. Obojí by mělo být rozděleno do jednotlivých porcí. Těch ovocných a zeleninových je během celého dne 9, a těch obilninových až 11. U všech porcí je však nutné hledět na to, aby nebyla přesažena maximální povolená energetická hodnota, která je doporučována jak pro muže, tak pro ženy. Příjem by měl být zhruba o 20% nižší, a to každý den. Především je nutné hledět na možnou energetickou hodnotu přijatou z tuků.

Kromě těchto porcí je ale dovoleno i maso, a to ideálně bílé – tedy kuřecí nebo krůtí. Stejně tak jsou dovoleny také ryby, popřípadě mléčné výrobky, ale ty nízkotučné. Všechny tyto zmíněné potraviny by se však měly konzumovat velmi střídmě, maximálně potom jednou týdně. A to proto, aby nám dodaly potřebné bílkoviny a zároveň nijak nenarušovaly proces samotného hubnutí.

Jaké barvy by měly být v jídelníčku zastoupeny?

Nyní se tedy můžeme konkrétně podívat na to, jaké barvy by měly být v jídelníčku zastoupeny. V první řadě je to barva červená, a to jak v podobě zeleniny, tak samozřejmě také masa. Příkladem mohou být rajčata, papriky, jablka, ale také červené maso – jak hovězí, tak i zvěřina. Druhou barvou, která by v jídelníčku neměla chybět, je barva žlutá. I tu mohou zastupovat papriky, ale také meruňky, nebo různé obiloviny v podobě světlého pečiva, ale také těstovin a obilovin obecně. Stejně tak sem patří třeba i žlutá rajčata a další zelenina. Poslední důležitou barvou je poté barva zelená. Sem spadá většina zeleniny, od listových salátů, například po okurky a jiné pokrmy.

Dané barvy je třeba kombinovat

Důležitým krokem k tomu, jak jíst správně je to, abychom během dne všechny barvy rovnoměrně kombinovali. Jedině tak může tělo získat všechny potřebné živiny, které potřebuje. I proto je dieta považována za jednu z těch dlouhodobých, a zároveň za ideální startovní můstek v případě zdravějšího životního stylu. Ačkoliv začátky mohou být z hlediska rozdělování stravy náročnější, postupem času dojde k tomu, že si navykneme na jídla automaticky, a ta se tak stanou přirozenou součástí našeho dne.

Vše je třeba doplnit sportem

Jelikož si tento dietní plán zakládá především na zdravém životním stylu, je nesmírně důležité i to, věnovat pozornost sportovní aktivitě, kterou bychom měli vykonávat 3x – 5x do týdne. Může se jednat o jakýkoliv pohyb, ideálně však spojený s chůzí, během, jízdou na kole nebo plaváním. Co je však nejenom během pohybu důležité, to je dostatečný pitný režim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *