Bílkoviny jsou pro naše tělo nezbytnou součástí, a to hlavně s ohledem na naše svalstvo. Proto není žádnou novinkou, že jejich zvýšené konzumaci věnují svůj čas i sportovci, hlavně potom kulturisté. Těm totiž bílkoviny, jinak nazývané proteiny umožní větší růst a samozřejmě i podíl svalové hmoty. Přidruženým pozitivním efektem je následně to, že dojde ke spálení tukových zásob. A právě na tom je založena ona bílkovinná dieta, která počítá s větší konzumací těchto látek.

Přesně dané množství bílkovin je základem

Během diety je třeba vědět, kolik bílkovin bychom vlastně měli přijmout. V tomto směru má daná dieta poměrně jednoduché pravidlo, a to takové, že na jeden kilogram naší hmotnosti bychom měli přijmout jeden gram bílkovin. V některých případech není problémem dávky i zvýšit, ale maximálně o 30 procent. V tomto směru potom nabídne bílkovinná dieta dvě hlavní možnosti, jak tyto látky do našeho těla dostat. Jednou z nich jsou běžné potraviny, které si později představíme. Druhou možností jsou poté potravinové doplňky, které využívají sportovci. Problémem však není obě možnosti kombinovat, a tak mít pestrou stravu a bílkovin správné množství.

V čem dokáže bílkovinná dieta pomoci?

Jak již bylo zmíněno, bílkoviny dokážou lépe vytvářet svalovou hmotu, díky čemuž během diety také výrazně posílíme. Tedy pokud zapojíme i sportovní aktivitu. Druhou jejich předností je to, že nejsou jednoduše stravitelné, a tak k tomu, aby je tělo využilo, musí vydat poměrně vysoké množství energie. A právě díky tomu získá tuto energii ve vašich tukových zásobách, a ty tímto způsobem spálí. Jednoduchý, ale velmi funkční proces, jak na dokonalou váhu.

Kdy jíst a co jíst?

Zde bychom si měli vzít opět jasný příklad ze sportovců, kteří se zaměřují na vysoký příjem bílkovin, ale také na pravidelnou a pestrou stravu. Chybět by tak neměly celozrnné potraviny s dostatkem sacharidů, nebo ovoce a zelenina. Z hlediska těch potravin, které obsahují právě bílkoviny, bychom neměli zapomínat na bílé maso, a to jak kuřecí, tak i krůtí. Dobrým zdrojem je ale i maso červené, a to libové hovězí. Stejně tak přijdou vhod ale i ryby, nebo mořské plody. Nejvíce je doporučován tuňák nebo losos.

Nejsou to však jediné zdroje, odkud můžeme čerpat. Dokonalou ukázkou jsou i vajíčka, tedy konkrétně pouze bílky. Podobně pozitivně na tom jsou také mléčné výrobky, a to například tvaroh, jogurt nebo i sýr. Zde je ale třeba dávat pozor na množství tuku, jelikož i když do těla bílkoviny dostaneme, tukem můžeme naši snahu snadno zhatit.

Důležitá je pravidelnost naší stravy

Jak již bylo nastíněno, pravidelnost jídel je naprosto nezbytná. Pokud má být bílkovinná dieta skutečně účinná, je třeba rozdělit jídla alespoň na 5 menších porcí denně. Každé z nich by poté mělo ideálně alespoň část bílkovin obsahovat. Nejlepší dělení je kromě snídaně, oběda a večeře také na dvě svačiny, a to jak tu odpolední, tak samozřejmě také na tu dopolední.

Jsou tu i drobná rizika

Ačkoliv je tato forma diety pro svou pestrost a pravidelnost poměrně oblíbená, účinná a bezproblémová, mohou se objevit drobné problémy. Ty souvisejí právě s nadměrnou konzumací bílkovin, což může vést k problémům s našimi ledvinami. Lidé, kteří právě potížemi s ledvinami trpí, by tak tuto dietu, a samozřejmě i nadměrný přísun bílkovin měli raději vynechat.