Ne vždy je cukr vhodnou přísadou do jídla. Nejenom, že se výrazně podepisuje na našem tloustnutí, ale zapomínat nesmíme také na to, že může mít přímý a samozřejmě negativní vliv na naše zdraví. I proto je dobré hledat různé alternativy. Jednou z takových je rozhodně stévie. Podívejme se společně na pozitiva, ale i negativa této rostliny.

Pozitivem je ohromná sladkost

Pokud se podíváme na první pozitivum, musíme říci, že je to až ohromná sladkost. Pokud si stévii máme porovnat s běžnou sacharózou, tak musíme říci, že tato rostlina je třikrát sladší. Díky tomu stačí skutečně jenom menší kousek a jak jídlo, tak i třeba nápoj je jednoduše oslazený. Oproti cukru ji tedy se stejným výsledkem využijete podstatně méně.

Pozitivní vliv na lidské zdraví

Nyní se podívejme na několik dalších pozitiv. Konkrétně na taková, která jsou přímo spojena s lidským zdravím. Co můžeme říci v tomto případě? Lákadlem je hlavně několik doslova klíčových věcí, kam řadíme tyto:

  • Po její konzumaci se netvoří zubní kaz
  • Nemá vliv na zvyšování hladiny krevního cukru
  • Má velmi nízkou energetickou hodnotu

Chutná jinak

Nyní už k případným negativům. První z nich se týká toho, že stévie v porovnání s cukrem chutná jinak. Je to dáno především tím, na co jsme jako konzumenti cukru zvyklí. Pokud půjdeme do hloubky její chuti, tak nemá tak plnou sladkou chuť, jako klasický cukr. To může pochopitelně mnoha lidem vadit a tak je jasné, že si nikdy nenajde místo v jejich jídelníčku.

Celkem vysoký cena

I když je stévie třistakrát sladčí než cukr a tak jí stačí používat méně, stále zde hraje roli to, že slazení pomocí této rostliny vyjde ve výsledku mnohem dráž, než při použití běžného bílého, ale také při použití třtinového cukru. Pozitiva jsou tedy vykoupena mnohem horší finanční dostupností. I proto si stále nenašla cestu do světových domácností jako plnohodnotná náhrada cukru.