Dieta při chorobách

Mít dnes zdravotní obtíže rozhodně není nic ojedinělého. Dnes je stále více lidí, kteří trpí různými civilizačními chorobami, alergiemi, problémy s vnitřními orgány, nebo třeba s tlakem. Do toho všeho poté přicházejí i běžné nemoci, jako je chřipka nebo angína. Samozřejmě na vše existují léky, které nám předepíše lékař. Ty ale rozhodně nejsou tou jedinou dobrou možností, jak vlastně můžeme proti nemocem lépe bojovat. Skvělou možností je totiž dieta při chorobách, která cílí nejenom na to, aby se náš organismus rychleji uzdravil, ale také na to, abychom hlavně proces nemoci nijak nezhoršovali.

Jak na stravu při běžných nemocech?

Samozřejmě nejznámějšími chorobami je nejenom chřipka, ale i různé další nachlazení. V tomto ohledu je pomoc zcela jasná, a je třeba ji hledat v ovoci a zelenině. Právě díky nim totiž do těla dostaneme řadu vitamínů, především potom vitamín C. Ten je v boji proti těmto problémům skutečně tou nejlepší volbou, jaká vůbec existuje. A pokud bychom měli být konkrétní, tak ideální jsou citrusové plody, jako třeba pomeranč nebo citron. Navíc ale přijde vhod třeba i zázvor, který v kombinaci s medem může pomoci i v bolestech v krku. Ideální je konzumace ve formě odvaru či čaje.

Jak na problémy spojené a chronickými onemocněními?

Běžné nachlazení ale není to jediné, co nás může potkat. Dnes nejsou výjimkou ani častá chronická onemocnění. Zde je velmi důležité dbát toho, abychom jedli skutečně pestrou, zdravou a odpovídající stravu. Především potom takovou, která průběh nemoci nijak nezhoršuje. Zde už souvisí vše s konkrétními problémy. Například při vysokém a nízkém talku je důležitý sodík, při potížích se žaludečními vředy se zase neobejdeme bez mléčných výrobků, a pokud máme potíže s vysokým cukrem, měly bychom se zaměřit pouze na DIA výrobky, složitější sacharidy a dostatek pohybu.

Alergie již nemusí být takový problém

Ačkoliv to není přímo konkrétní choroba, přesto i alergie vyžaduje poměrně složitou dietu. A to hlavně proto, že konkrétní jídlo nebo jeho složení může vyvolat velkou alergickou reakci. Nejčastější je třeba alergie na lepek, kdy je nutné kupovat výhradně bezlepkové pečivo, ale třeba také bezlepkovou mouku. V případě alergie na mléčné výrobky je třeba to živočišné nahrazovat sójovým mlékem. Stejně časté jsou ale i alergie třeba na různé ořechy, ale i určité druhy ovoce či zeleniny. Naštěstí dnes už není problémem najít na našem trhu různé náhražky, které nám dodají potřebné látky a v mnoha případech i podobně chutnají. Drobným problémem ale může být hlavně to, že jejich ceny bývají často vyšší. Na druhou stranu nám nezbývá nic jiného, pokud skutečně máme zájem na tom, abychom pestrou a kvalitní stravu konzumovali neustále.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *