Kapr na másle

Kapr je rybou, kterou si většina z nás dopřává pouze jednou v roce, a to jako štědrovečerní večeři. Zde samozřejmě převládá hlavně nezdravá smažená varianta. Mimo to ale existuje i více variant, které svou chutí umí také překvapit. A jednou z možností je kapr na másle, který je na přípravu, ale i skladbu surovin velmi jednoduchý.

Základem je pouze několik surovin

Kromě kapra, kterého lze koupit už nafiletovaného je součástí receptu samozřejmě také máslo, sůl, pepř, petržel a jeden citron. Nic víc k přípravě nepotřebujeme. Prvním krokem je rozehřátí másla na pánvi. Pokud nechceme, aby se připékalo, můžeme přidat i pár kapek olivového oleje. Následně už vložíme na rozpálenou pánev kapra, kterého jsme předtím pouze osolili, opepřili a pokapali citronem, a zprudka opečeme z obou stran. Důležité je ho neustále neobracet, a opéci jednu stranu, následně druhou a vyndat z pánve.

Připravíme si omáčku

Po upečení necháme rybu 1-2 minuty odpočinout, což je doba, jak daný výpek využít. Přidáme do něho nasekanou petrželku a šťávu z citronu, přičemž vše necháme svařit na větší hustotu. Následně už můžeme připravenou rybu servírovat a lehce ji přelijeme danou připravenou omáčkou. Ideální přílohou mohou být třeba šťouchané brambory, nebo svěží letní salát.

Jak na kapra bez kostí?

V souvislosti s přípravou této ryby je třeba říci, že se jí mnoho lidí bojí pro množství kostí. Přesto však existuje poměrně jednoduchý trik, kdy může být kapr na másle připraven bez nich – tedy v takovém stavu, kdy nám neublíží. Vezmeme totiž připravené filety, které až ke kůži překrajujeme, a to velmi blízkými řezy. Díky tomu rozkrájíme dané kosti na malé kousky, které při tepelné úpravě natolik změknou, že budou zcela neškodné a můžeme je bez obav sníst.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *