Květák na indický způsob

Květák je neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Většinou známe dvě hlavní varianty jeho úpravy. Tou první je nezdravý smažený květák, a tou druhou o něco zdravější varianta takzvaného květákového mozečku. Mimo to je tato zelenina také součástí mnoha polévek. Nejsou to ale jediné možnosti, jak ho chutně připravit, jelikož neméně oblíbený je i květák na indický způsob. Kromě běžných ingrediencí však budeme u tohoto receptu potřebovat i ty specifické, jako je zázvor, koriandr nebo kurkuma. Naštěstí se jedná o běžně používané indické koření, které už dnes není problém sehnat i u nás.

Pustíme se do práce

Kromě tohoto koření je samozřejmě třeba i samotný květák, který rozebereme na růžičky. Dále si připravíme také nadrobno nakrájenou cibuli. Tu můžeme lehce osmahnout na olivovém oleji. Dále už přidáme květák a také několik prolisovaných stroužků česneku. Po chvíli restování můžeme přidat dané koření, zhruba malou kávovou lžičku od každého. Po krátkém zarestování přilijeme trochu vody a dále dusíme. Stále hlídáme množství vody, a jakmile se všechna vypaří, opět jí trochu přidáme.

Dusíme, dokud není květák dokonale měkký

Konec vaření přichází ve chvíli, kdy je daný květák dokonale měkký a je možné ho podávat. Jakmile se tak stane, sundáme ze sporáku a necháme chvilku odpočinout. Tím je recept květák na indický způsob hotový a můžeme ho servírovat. Ideálně jako samostatné hlavní jídlo. K němu můžeme stejně jako v případě indických jídel servírovat rýži, nebo nasucho opečené placky. Ideálně připravené z kvalitní mouky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *