Malinový syllabub

malinový syllabub

Ingredience:

  • Maliny
  • Suché sherry
  • Citronová kůra
  • Pomerančová kůra
  • Cukr
  • Smetana ke šlehání

Syllabub je u nás poměrně neznámý, ale ve světě velmi oblíbený dezert. Pokud něčím upoutá, tak je to především dokonalá chuť, ale také velmi jednoduchá příprava. Základem tohoto receptu je samozřejmě čerstvé ovoce v podobě malin. Ty lze v různých variacích nahradit třeba jahodami, borůvkami a dalším sezonním ovocem.

Prvním krokem je příprava malin

Maliny je třeba před použitím důkladně umýt a následně už je pomocí ručního mixéru nasekáme na velmi jemné kousky, až na kaši. Následně přilijeme sherry, a to zhruba půl deci. Přidáme také kůru z pomeranče a citronu a vše ještě krátce rozmixujeme. Poté už stačí dát danou směs vychladit a odležet, a to alespoň na 2, ideálně však 4 hodiny. Tím se tak jednotlivé chutě příjemně spojí, což potřebujeme. Při použití kůry z pomeranče a citronu je třeba dbát na to, aby se jednalo o ovoce, které není nijak chemicky ošetřeno, jinak můžeme riskovat případní zdravotní komplikace.

Základem dezertu je vyšlehaná smetana

Jakmile je malinová směs důkladně vychlazená a odleželá, je třeba, abychom ji pomocí plátna důkladně přecedili. Poté danou šťávu dáme opět do lednice a začneme šlehat smetanu. V průběhu celého procesu do ní již můžeme po malých dávkách přilévat malinovou směs a také přidávat cukr. Toho budeme potřebovat asi 3 polévkové lžíce. Následně už se bude vyšlehaná smetana lehce zabarvovat do červena a vytvoří tak příjemně hustou konzistenci, která je podobná domácí šlehačce.

Podáváme se sušenkami či piškoty

Tím je syllabub kompletně hotov a nám už nezbývá nic jiného, než ho naservírovat ideálně do vyšších sklenic. Jíst ho lze buď běžnou lžící, nebo také pomocí sušenek či cukrářských piškotů, které jsou skvělým doplňkem daného dezertu. Při servírování můžeme také dozdobit i několika celými malinami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *