Osvěžení z bezového květu

Ingredience:

  • 100 mililitrů vařící vody
  • Květ bezu, ideálně čerstvého, popřípadě sušeného
  • Limetka nebo citron
  • Med
  • Led na vychlazení

Jakmile začne kvést bez, je to pro mnohé velmi dobrý signál, aby si připravili domácí limonádu, která je nejenom velmi chutná, ale zároveň je také zdravá a samozřejmě i osvěžující. Postup přípravy není nijak složitý, jelikož ji lze připravit stejně, jako běžný čaj.

Bezové květy zalijte horkou, tedy vařící vodou

Prvním krokem je nutnost zalít bezové květy vodou. Na jeden středně velký květ je třeba zhruba decilitr vody. Pro větší množství tohoto nápoje je ideální větší množství květů, které takto zalijeme ve větším hrnci. Po zalití přiklopíme pokličkou a necháme louhovat, a to alespoň 5 až 6 hodin. V případě velkého hrnce ideálně do té doby, dokud nemá voda pokojovou teplotu.

Cedíme výhradně přes plátno

Jakmile je bez vylouhovaný, můžeme ho opatrně vyjmout a zbylou tekutinu přecedíme přes jemné plátno, a to abychom zachytili i ty nejdrobnější zbytky bezových květů. Následně do daného nápoje přidáme med na doslazení, a samozřejmě také šťávu z limety nebo citronu, která vytvoří velmi chutnou a osvěžující kombinaci. Následně už můžeme nalít do sklenice, přidat dostatečné množství ledových kostek, a můžeme tento nápoj servírovat. Důležité je, aby byl skutečně ledově vychlazený.

Dobrým tipem může být i to, že pokud nemáte k dispozici med, můžete nápoj osladit také cukrem a, to ideálně tím třtinovým, který je zdravější a lépe se do nápoje hodí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *