Aioli – česneková majonéza

aioli

Snad každý z nás si již zvykl kupovat majonézu již hotovou, připravenou k použití. S tou domácí se však nedá srovnat. A to zvláště v případě, kdy si chceme připravit majonézu Aioli, která pochází z kolébky gastronomie, a to z Francie. Samotné suroviny ani příprava rozhodně není složitá. Jediné, co k tomu potřebujeme, je:

  • Žloutek
  • Sůl a pepř
  • Olej
  • Česnek
  • Citronová šťáva

Díky těmto základním přísadám lze vytvořit velmi chutnou majonézu, které je ideální pro použití například jako dresink na salát, ale také jako doplněk k celé řadě různých pokrmů.

Vše důkladně rozmícháváme

Prvním základním postupem je rozmíchání vaječného žloutku s trochou soli, popře a také s citronovou šťávou. Ideálním postupem je použití různých robotů nebo šlehačů, jelikož vše je třeba ušlehat velmi důkladně.

Následně do celé směsi přidáme utřený, nebo na velmi drobno nasekaný česnek. Stále důkladně prošleháváme, a postupně vmícháváme olej. Ten je třeba přilévat po velmi daných dávkách, a to z toho důvodu, abychom získali skutečně požadovanou konzistenci, jakou má daná majonéza mít.

Nezapomeňte nechat odležet

Jakmile je hotovo, ještě je třeba nechat připravenou majonézu odpočinout, a to alespoň 15 – 30 minut v chladničce. Teprve poté se v ní dokonale uvolní všechny chutě, především potom chuť česneku, která jí dá výrazný nádech, a po dobu odpočinku daná majonéza perfektně natáhne jeho chuť i aroma. Poté již nic nebrání v samotné konzumaci.

Zaměřte se na dokonalou chuť

Ačkoliv se jedná o tradiční recept s pevně danými surovinami, je samozřejmě možné zaměřit se na individuální chuť. Někdo raději kyselejší, čehož dosáhne přidáním citronové šťávy. Stejně tak lze majonézu vytvořit také se silnější česnekovou chutí, nebo v ostřejší variantě s větším množstvím pepře. Vše už ale záleží na samotných chutích jak toho, kdo majonézu připravuje, tak i případných konzumentů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *