Marináda na krkovici: Zdravé recepty pro každou grilovačku

marináda na krkovici recept

Milujete vůni grilovaného masa a pohodu, která při grilovačkách panuje? Vzdávat se chutných pokrmů nemusíte ani tehdy, kdy se snažíte žít zdravě. Jak si připravit lahodné, ale zároveň zdravé marinády na maso? Přinášíme vám hned několik receptů na vynikající domácí marinády, které neobsahují žádné zbytečné konzervanty, ale i přesto mají bohatou chuť a jsou jednoduše báječné. Připravte si čerstvou krkovici a naložte si ji v některé z následujících marinád.

Jak si připravit tu nejlepší marinádu na krkovici? Používejte čerstvé a kvalitní suroviny

Pro každého znamená pojem nejlepší marináda na krkovici něco jiného. Někteří mají rádi výrazné chutě, jiní dávají přednost jemnějším a krémovějším. Z následujících receptů na zdravé marinády si vybere úplně každý. Aby maso skutečně natáhlo chuť i vůni, je nejlepší nechat ho v marinádě namáčet přes noc a druhý den buď upravit na grilu či pekáč s masem vložit do trouby. A proč vlastně sáhnout právě po krkovici? Má minimum tuku a zaručí vám kvalitní příjem bílkovin. S kterou marinádou si ji připravíte?

Medová marináda na krkovici

Máte rádi sladké marinády, ale snažíte se omezit konzumaci cukru? Co takhle vyzkoušet lahodnou medovou marinádu? Její příprava je snadná a existuje mnoho jejích obměn. K přípravě základní medové marinády si připravte:

  • med
  • sójovou omáčku
  • olivový olej

Dále je možné podle chuti přidat také:

  • hořčici
  • citronovou šťávu
  • čerstvé bylinky

Česneková marináda na krkovici

Také česnekovou marinádu si můžete připravit hned na několik způsobů. V žádné verzi samozřejmě nesmí chybět česnek, ale to, čím ho doplníte, je ve vašich rukou. Na základní česnekovou marinádu na krkovici budete potřebovat:

  • česnek
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Přijde vám základní verze příliš nudná a chcete ji něčím ozvláštnit? Co tahle přidat čerstvý rozmarýn nebo sušené chilli?

Pivní marináda na krkovici

Máte rádi klasickou českou pivní marinádu? K její přípravě budete potřebovat:

  • pivo
  • horčici (nejlépe hrubozrnou)
  • olivový olej
  • sójovou omáčku
  • třtinový cukr

Máte-li rádi pikantnější marinády, můžete do receptu přidat i několik chilli papriček. Sladší variantu vytvoříte přidáním medu.

Bylinková marináda na krkovici

Pěstujete si v zahrádce nebo v truhlících za okny vlastní bylinky? Využijte toho při přípravě domácí bylinkové marinády. Použít můžete všechny bylinky, které máte po ruce a smíchat je s olivovým olejem, špetkou soli, pepře a prolisovaným česnekem.

Cibulová marináda na krkovici

Velmi chutná je také cibulová marináda. K její přípravě vám stačí:

  • cibule
  • olivový olej
  • čerstvý tymián
  • čerstvé oregano
  • pepř
  • sůl

Cibuli nakrájejte na větší kusy a následně smíchejte s ostatními surovinami. Po ugrilování bude mít cibule šťavnatou a jemnou chuť a příjemně podtrhne chuť masa.

Domácí rajčatová marináda na krkovici

Máte rádi rajčatové marinády, ale nechcete do nich přidávat kečup? Připravte si domácí rajčatovou marinádu z čerstvých rajčat. Suroviny na ni jsou následující:

  • oloupaná rajčata
  • cibule
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • med
  • sušené chilli
  • sůl

Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit na oleji. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nakrájená a oloupaná rajčata. Chvilku restujte a poté přidejte špetku soli, lžičku medu a sušené chili a nechte dusit. Jakmile bude směs hotová, rozmixujte ji dohladka a nechte vychladnout. Do vychladlé marinády přidejte hrst čerstvé bazalky a máte hotovo.

Užijte si venkovní grilovačku s přáteli nebo si připravte lahodný nedělní oběd v troubě. Šťavnatou krkovici doplňte o některou z domácích marinád a uvidíte, že si na výsledném pokrmu pochutná celá rodina i vaši přátelé. Grilovat se totiž dá i bez konzervantů a využít při přípravě můžete čerstvé suroviny, které máte v kuchyni po ruce.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *