Zdravá domácí šunka

Správná a zdravá šunka by měla mít velký podíl masa a měla by být bez jakýchkoliv nežádoucích látek. Pokud chcete obojí zaručit, je dobrou volbou zdravá domácí šunka. Jak na ni? Podívejte se s námi. Potřebovat budete:

  • Vepřovou kýtu
  • Sůl, cukr a vodu
  • Šunkovar

První krok je příprava

Postup je v daném případě celkem jednoduchý. Stačí vzít maso a důkladně ho očistit. Jakmile máte, můžete ho krájet na kousky, podobně jako u přípravy guláše. Ty následně dávejte do mísy a promíchejte se solí. Platí pravidlo, že soli má být v mase vždy 2,5 procenta. Na kilo tedy 25 gramů soli. Dále přidejte do masa také špetku moučkového cukru a zhruba deci vody na jeden kilogram masa.

V této fázi jsou v některých receptech často tipy na použití takzvané Pragandy. Jedná se o náhradu soli. Obsahuje však dusitany. To znamená, že sice bude mít vaše šunka dokonalou barvu, ale zároveň bude obsahovat takzvané Éčko.

Vše promíchejte

Jakmile máte směs připravenou, je nutné ji důkladně promíchat. Zde se nebojte přitlačit a postupovat v míchání do té doby, až se začne lehce měnit konzistence masa. Poznáte to podle toho, že se z něho začne postupně vylučovat bílkovina. Bude mít charakter mazlavé hmoty. V tu chvíli se už začnou kousky masa celkem dobře propojovat, a přichází chvíle na uležení.

Uležení a vaření

Takto připravenou směs masa nechte zhruba 2 dny odpočívat v lednici. Během dne můžete směs několikrát promíchat. Po dvou dnech vložte do šunkovaru a vařte. Správnou teplotou je rozmezí 70–75 stupňů a správnou dobou je zhruba 90 minut vaření. Po tomto procesu by měla být šunka hotová. Proto ji nechte vystydnout a už zbývá jenom poslední krok. A tím je její nakrájení a její ochutnávka. Než se do tohoto kroku pustíte, doporučuje se nechat ji odležet v lednici, a to nejlépe přes noc. Bude tak mít dokonalejší konzistenci a také mnohem lepší chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *